2017. május 23., kedd

Szökésgátlók

Sokan kérdezgetitek, tőlünk, hogy milyen szökésgátlókat használunk a hangyákhoz, vagy miket ajánlunk. 

A hangyák úgy képesek megtapadni az üvegen, hogy lábukat mosakodáskor bevonják a nyálukkal, és az tapadókorong-szerűen képes megtartani őket. A szökésgátlók általában olyan anyagok, amik megakadályozzák ezt a folyamatot, és valamilyen módon leperegnek róla a hangyák. A dolog azonban sok egyébtől is függ: a nagyméretű hangyáknál a legtöbb szökésgátló jól működik, hiszen súlyuknál fogva eleve könnyen leesnek a mászásra nem alkalmas felületekről. A kis méretű hangyáknál azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Az sem mindegy, hogy a milyen szögben áll a szökésgátlóval bevont felület. Általában függőleges üveg-, vagy plexifalra visszük föl az anyagokat, azonban a sarkoknál (ha vannak) még így is nagyobb esélyük van a hangyáknak a szökésre.

A FormiKIT farmjainak tetején általában található egy szökésgátló perem, amely azt  a célt szolgálja, hogy a hangyák szökés előtt fejjel lefelé kényszerüljenek lógni (plusz kiküszöböli a sarok-problémát). Ez a perem a legtöbb esetben képes kiszűrni a szökős dolgozók nagy részét, mert vagy eltévednek rajta még szökés előtt, vagy leesnek róla. Ha azonban ezt a vízszintes peremet még bevonjuk  szökésgátlóval akkor küzdhetünk a legnagyobb eséllyel a szökők ellen. Néhány nagyobb kolóniánál ez a lépés indokolt is szokott lenni, mert az etetés és takarítás enélkül nem mindig kivitelezhető. 

Alkohol+hintőpor

Gyógyszertári alkoholt (50-70%-os) keverünk össze hintőporral. Ezt aztán néhány centiméter széles sávban felvisszük a felületre, majd hagyjuk megszáradni. A keverék fehér színű, ezért nem éppen a legesztétikusabb látványt nyújtja a tiszta üveg vagy plexi farmokon. A keverék száradás után száraz, porózus lesz, és a hangyák leperegnek róla amikor rámennek. A szökésgátlót időnként újra kell kenni a farmra, azonban még így is ez az egyik legtartósabb módszer a többi anyaghoz képest. 




Babaolaj
A rózsaszínű Johnson's baby-t használjuk erre a célra. Hátránya, hogy fültisztítóval nagyon-nagyon vékonyan kell felvinni a felületre, mert híg, és könnyen lefolyik! Előnye, hogy átlátszó, és alig észrevehető védelmet jelent. Sikamlós felületet hoz létre, melyről lecsúsznak a hangyák. Időnként (1-2 hetente) érdemes újrakenni a felületet mert megszáradhat.


Egyéb
Pl.: gázolaj, vazelin+hintőpor, stbstb.. ezekről azért nem érdemes szót ejteni, mert károsak lehetnek a hangyákra, és egyébként sem egyszerűbb őket beszerezni, mint a két legnépszerűbb anyagot. 


PTFE
Ez a hivatalos hangya-szökésgátló. Kissé drága, és nehéz beszerezni. Én személy szerint még nem próbáltam, de nem hiszem hogy sokkal többet tudna, mint a hagyományos módszerek, maximum ritkábban kell bevonni vele a felületet. 

Utószó: A szökésgátlók nem működnek minden hangyafajhoz. Egyes hangyászok szerint a Carebara diversa kisméretű dolgozói még a PTFE-n is képesek átmenni. Más fajok mint pl a Pachycondyla astuta vagy az Odontomachus monticola egyáltalán nem igényelnek szökésgátlást, mert természetüknél fogva nem képesek mászni csúszós felületen. Érdemes tehát bizalmatlanul állni a dologhoz, és kitapasztalni, hogy az adott fajhoz melyik lehet megfelelő (vagy érdeklődni olyannál, aki már tapasztaltabb nálunk az adott fajjal kapcsolatban). 
Érdemes megjegyezni, hogy bár a felül nyitott hangyafarmok jól néznek ki, a hőmérsékletet és a páratartalmat lehetetlen beállítani náluk, egy az egyben átveszik a szoba körülményeit, ezért nem nyújtanak alkalmas tartási körülményeket a hangyák számára (főleg a magas párát és hőt igénylő trópusiaknak!). Legjobb őket a FormiKIT hangyafarmjain a szökésgátló peremmel együtt alkalmazni, nagy méretű kolóniáknál, a 100%-os szökés-védelem érdekében etetéskor és takarításkor! 

Hangyász.


4 megjegyzés:

  1. Egyépként a sima sütő olaj is megteszi!(napraforgó olaj) Ugyanúgy mint a többit ujrakell kenni időnként. Nekem bevált!😁😉;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos hajlamos rövid időn belül (1-2 hét) felszáradni, utána már csak ragad, de nem funkcionál.

      Törlés
  2. Temnothoraxokhoz milyen szökésgátlót ajánlotok?

    VálaszTörlés
  3. Én csakis PTFE-t használok a hangyás laboromba. Ha jól bekened vele a kifutót és nem piszkálod, illetve nem éri víz, akkor gyakorlatilag örök életű!

    VálaszTörlés